Opis materiału
1. Akcja informacyjna przeprowadzona przez uczniów i uczennice
XXXV Liceum Ogólnokształcące z Oddziałami Dwujęzycznymi im. B Prusa w Warszawie
Zagadnienia: gospodarka obiegu zamkniętego, recykling
Uczniowie i uczennice przeprowadzili kilkuczęściową kampanię informacyjną na temat Gozpodarki Obiegu Zamkniętego, czyli idei zgodnie z którą przedmioty wykorzystywane są wiele razy, lub poddawane recyclingowi. Swój projekt nazwali „GOZpodarne wyzwanie”, a celem było krzewienie idei przedłużania życia przedmiotom – dzielenia się nimi, wymieniania i wykorzystywania ponownie surowców, z których są wykonane. Działania które podjęli to m.in. warsztaty dla kolegów i koleżanek, rozwieszenie plakatów, rozdanie ulotek, szkolna wymianka w formie pchlego targu i konkurs. Więcej o akcji tutaj.
Realizacja akcji informacyjnej została zaplanowana przez młodzież i nauczycielkę w taki sposób, że uczniowie i uczennice na każdym etapie projektu czuli za niego odpowiedzialność. Byli zaangażowani i mieli poczucie sprawstwa. Wspólnie z nauczycielką poszukiwali najlepszych rozwiązań przy pełnej świadomości celu, jaki chcieli razem zrealizować. Pracując w taki sposób spełnili kryterium dobrego projektu nr 7.
Grupa projektowa przyczyniał się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozowoju ONZ.
2. Ekozespół. Jakość powietrza a stan naszego zdrowia
Gimnazjum w Borkowie Kościelnym
Zagadnienia: niska emisja, ochrona czystości powietrza, zdrowie ludzkie
Grupa z Borkowa Kościelnego przed rozpoczęciem działań skupiła się na zintegrowaniu w ramach dość dużego zespołu projektowego. Przedyskutowali, jakimi metodami chcą pracować, jak będą się spotykać, jak rozliczać z podjętych zadań. Nauczycielka opiekująca się grupą prowadziła ten proces, ale wszystkie decyzje podejmowała grupa większością głosów. Grupa zdecydowała, że zbada, co mieszkańcy wiedzą o relacji pomiędzy stanem powietrza a zdrowiem. Rozmowy pokazały, że mieszkańcy nie tylko nie byli świadomi ścisłej zależności, lecz również nie interesował ich temat czystości powietrza. W takiej sytuacji grupa podjęła próbę zorganizowania Kolorowego Tygodnia Ekologii, podczas którego zaproponowali krótkie warsztaty z tematyki niskiej emisji. To, że działali w dużym, zgranym gronie, pomogło im w przygotowaniach do dużego wydarzenia i w kontaktowaniu się z rozmaitymi sojusznikami m.in. trenerów z Regionalnego Centrum Edukacji Ekologicznej.
Kolejne działania grupy projektowej krok po kroku prowadziły do skutecznej realizacji celu, który wyznaczyła na początku projektu. Nieoceniony okazał się etap diagnozy potrzeb lokalnej społeczności, w oparciu o który przygotowali akcję informacyjną i warsztaty poświęcone przyczynom i skutkom niskiej emisji. Pracując w taki sposób spełnili kryterium dobrego projektu nr 6.
Grupa projektowa przyczyniał się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozowoju ONZ.
3. "Wiem, co jem i ratuję klimat" - jak dieta wpływa na zmianę klimatu
Specjalny Ośrodek Szkolno-Wychowawczy dla Niepełnosprawnych Ruchowo w Busku-Zdroju
Zagadnienia: zmiana klimatu, zdrowe odżywianie
Zespół z Buska-Zdroju rozpoczał swoje działania od przeprowadzenia ankiety wśród społeczności szkolnej i rodzin uczniów i uczennic. Temat projektu został wybrany po przeanalizowaniu jej wyników. Grupa podzieliła pracę na poszczególne grupy i działała na podstawie przygotowanego planu działań. Młodzież zebrała informacje na temat wpływu produkcji żywności, sposobu odżywiania się ludzi i marnowania żywności na zmianę klimatu, a następnie przeprowadziła kampanię informacyjną, skupiającą się przede wszystkim na promowaniu lokalnej żywności i diety wegetariańskiej. Przy realizacji projektu Zespół nawiązał do Europejskiego Dnia Zdrowego Jedzenia i Gotowania, co pokazało, że zdrowa dieta bazująca na lokalnych produktach jest wyzwaniem międzynarodowym. Zorganizowano również wspólne gotowanie.
Przeprowadzając ankietę młodzież realizująca projekt mogła rozpoznać, które wyzwanie globalne jest najbliższe szkolnej społeczności i nadać mu lokalny kontekst. Grupa dokładnie zbadała temat współzależności globalnych w sektorze żywnościowym i wskazała, że współzależności te dotyczą wszystkich członków i członkiń szkoły, gdyż wszyscy decydując o swojej diecie wpływają na międzynarodową sytuację na rynku produktami spożywczymi i, w konsekwencji, na życie innych osób. Pracując w taki sposób spełnili kryterium dobrego projektu nr 1.
Grupa projektowa przyczyniał się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozwoju ONZ.
4. S.O.S. dla planety. Jakie działania możemy podjąć, by uratować ziemię?
IV Liceum Ogólnokształcące im. generała Stanisława Maczka w Katowicach
Zagadnienia: zmiana klimatu, współzależności globalne, codzienne nawyki
Celem działania zespołu było zapoznanie społeczności szkoły z problemem zmiany klimatu. Uczennice realizujące projekt poruszyły temat „złych nawyków” związanych z odżywianiem, segregacją śmieci i zużyciem energii elektrycznej wśród społeczności szkolnej. Podczas Tygodnia Edukacji Globalnej zorganizowano różnorodne akcje: happening w postaci pokazu mody pod hasłem „Zachowaj piękno, nie pozwól sobie na takie jutro, podczas którego dziewczęta poruszyły temat nadmiernego używania plastiku; przeprowadzone zostały zajęcia dla młodszych klas związane ze zjawiskiem zmiany klimatu; zorganizowano również akcję informacyjną na temat idei zrównoważonego rozwoju. Ostatniego dnia przygotowano degustację potraw przygotowanych z produktów lokalnych i ekologicznych, co było zaproszeniem do dyskusji na temat wpływu rolnictwa na zmianę klimatu. Dziewczęta prowadzą również profil S.O.S. dla planety na Instagramie, gdzie umieszczają informacje związane ze zmianą klimatu.
Dziewczęta realizując projekt zwróciły uwagę na lokalny aspekt globalnego wyzwania, jakim jest zmiana klimatu, a także na wpływ naszych, indywidualnych i zbiorowych, wyborów na zmianę klimatu. Pokazały, że nasze codzienne decyzje mogą przyczynić się do walki ze zmianą klimatu. Pracując w taki sposób spełnili kryterium dobrego projektu nr 2.
Grupa projektowa przyczyniał się do realizacji Celów Zrównoważonego Rozowoju ONZ.